S slovensko reprezentanco je Urošu Zormanu, ki že precej let nosi tudi kapetanski trak, uspel preboj na svetovno prvenstvo v Franciji, ki bo prihodnje leto. Do tega je Slovenija prišla s skupno zmago nad Norveško v dveh tekmah.

Poročilo s spletne strani Rokometne zveze Slovenije:

Po uvrstitvi na OI 2016 se je moška članska reprezentanca prebila tudi na svetovno prvenstvo 2017! Po zmagi s 24:18 v Celju, je na povratni tekmi v Stavangerju izgubila s 27:29 in z razliko štirih zadetkov izločila četrtouvrščeno reprezentanco evropskega prvenstva 2016 Norveško.

Slovenski rokometaši so na Norveško pripotovali s prednostjo šestih golov, ker pa so Norvežani v Zlatorogu dosegli vsega 18 golov, je bilo že vnaprej skorajda jasno, da za uvrstitev na SP 2017 bržkone potrebujejo izid s sedmimi zadetki razlike.

Uvod tekme je pokazal, da se Skandinavci kljub zaostanku nikakor ne mislijo predati brez boja. Borbenost, predvsem pa bolj razpoloženi vratar Torbjoern Sittrup Bergerud, sta gostiteljem v razprodani dvorani že po dobrih desetih minutah prinesla prednost 7:4 in slovenski vrsti ni pomagala niti minuta odmora izkušenega selektorja Veselina Vujovića.

Še več, razlika je počasi naraščala in v 23. minuti so Norvežani povedli z nevarnim naskokom 13:8. A menjava Gorazda Škofa z Urbanom Lesjakom je prinesla preobrat in Slovenci so se tri minute pred odmorom z delnim izidom 4:0 približali na gol.

Norvežani so učinkovito nadaljevali tudi po menjavi strani in v slovenskem taboru je bilo vnovič vroče v 53. minuti, ko so gostitelji povedli s 26:21, šest golov razlike pa je takoj nato po hitrem norveškem protinapadu preprečila vratnica. Zlata vreden je bil gol Marka Bezjaka, po katerem je Slovenija lažje zadihala, obenem pa je bilo jasno, da je naša izbrana vrsta do takrat že dosegla 22 golov in da domači potrebujejo zmago s +7.

Dobre tri minute pred koncem se je izid ponovil, po norveških +5 (29:24) je dvakrat zadel Bezjak, nekaj obramb pa je k znižanju izida dodal razpoloženi Lesjak. Najboljši strelec v slovenski vrsti je bil z osmimi goli Dean Bombač. To je že drugi velik uspeh slovenskih rokometašev v letu 2016, ki so si aprila priigrali tudi nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, s čimer so znova “oddali kandidaturo” za ekipo leta 2016.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2016

Povratna tekma:
NORVEŠKA : SLOVENIJA 29:27 (15:13)
Norveška: Barthold, Sagosen 3, Kristensen, Hykkerud, Myrhol 4, Överby, Erevik, Rambo, Tönnesen 5, Joendal 3, Björnsen 5, Sörheim, O’Sullivan, Johannessen 3, Bergerud, Hansen 6.
Slovenija: Blagotinšek, Henigman, Janc 3, Dolenec 3, Škof, Kavtičnik 1, Skube 1, Poteko, Miklavčič 1, Gaber, Bezjak 3, Razgor 6, Zarabec 1, Bombač 8, Zorman, Lesjak.

1. tekma, Celje:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 24:18 (10:8)
Slovenija: Blagotinšek 3, Henigman 3, Janc 6, Dolenec 3, Škof, Cingesar 1, Skube 1, Poteko, Miklavčič, Gaber, Bezjak 2, Razgor, Zarabec 2, Bombač 3, Mlakar, Lesjak.
Norveška: Barthold, Sagosen 2, Kristensen, Hykkerud 2, Myrhol 2, Överby, Erevik, Rambo, Tönnesen 2, Joendal, Björnsen 5, Sörheim, O’Sullivan 2, Johannessen 1, Bergerud, Hansen 2.